Юлія Тимошенко: Ми нікому не дамо забути Будапештський меморандум

Після приходу до влади Юлія Тимошенко посилить міжнародні переговори щодо повернення миру в Україну завдяки більш поглибленому формату – «Будапешт плюс».

Про це лідер «Батьківщини» заявила під час програми «Право на владу» на телеканалі «1+1».

За її словами, повернути мир в Україну – це дуже відповідальна річ. Саме тому нашій державі потрібно негайно перейти до Будапештського формату та посадити за стіл переговорів ті країни, які давали нам у 1994 році фундаментальні гарантії  безпеки в обмін на відмову українців від третього за потужністю ядерного потенціалу у світі.

«Чому, коли ми маємо в руках цей меморандум, де прямо написано: перший крок агресії проти України – і лідери країн-гарантів зобов’язані сісти за стіл переговорів і припинити війну, це досі не зроблено? Тому що за спиною в України йдуть нечесні домовленості, за нашою спиною руйнують країну. І заробляють мільярди на війні: там йде потужна контрабанда, наркотрафіки, немає оподаткування», – обурилася вона та додала, що торгівля з окупованими територіями стала найприбутковішим бізнесом, зокрема для української влади.

Лідер «Батьківщини» також зазначила, що Будапештський меморандум – невід’ємна частина світового порядку, міжнародного права.

«Новий президент має жити, діяти та захищати країну за міжнародним правом, яке існує і підписане президентами інших країн – США, Великобританія, Франція, Китай, РФ. Якщо ми відповідальні, ми нікому не дамо забути Будапештський меморандум і замовчати його», – підсумувала Юлія Тимошенко.