Юлія Тимошенко: Не дамо розпродати землю та створимо умови для розвитку cела

Захистити землю від розпродажу і права селян, надати адекватні умови для кредитування, збільшити кількість фермерських господарств до рівня Польщі та відкрити власний ринок продуктів – це шлях розвитку агросектору України.

Про це Юлія Тимошенко заявила під час зустрічі з аграріями у Києві.

Лідер «Батьківщини» переконана, земля – унікальний потенціал для створення середнього класу в Україні. Саме тому цей напрямок має реалізовуватися чітко.

Насамперед, зазначила Голова партії, нам треба зробити так, щоб з одноосібників народжувались фермери, а з них – потужні сільгоспвиробники, а сільгоспвиробники почували себе комфортно: «Такий еволюційний ряд приведе нас до результату Польщі, де налічується 2-2,5 млн фермерських господарств (коли в Україні лише 20-30 тис.)».

Також для розвитку агросектору держава має надавати максимальну підтримку фермерів і малих та середніх сільгосппідприємств. Зокрема, йдеться про правовий захист землі селян та надання адекватних умов для кредитування на розгортання виробництва.
Так, запевнила Юлія Тимошенко, треба змінити політику Нацбанку і надавати кредити під 2-5% річних, як у Європі, а не 20%, як є зараз у нас, і не під заставу, а під страховку.

Наступні кроки для розвитку галузі – єдиний податок на гектар землі, а також перехід від сировинної до переробленої продукції.

І останнє, що потрібно,  продовжити мораторій на ринок землі: «Якщо зараз новий парламент скасує мораторій на продаж землі і запустить дикий ринок, то йтиме масова скупка земля для спекулятивних цілей».

Юлія Тимошенко застерегла, що її команда зробить все, щоб донести цю інформацію і вберегти від розпродажу землі, що пропонується партією «Слуга народу» та «Голос».