Юлія Тимошенко: Питання землі має вирішуватися на всенародному референдумі

Фракція «Батьківщина» категорично проти спроб так званої парламентської більшості провести тіньову приватизацію сільськогосподарської землі.

Юлія Тимошенко назвала неприйнятним та корупційним законопроект  №2028a щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства та закликала депутатів не голосувати за законопроект, який протискає пропрезидентська більшість.

«Хочете продавати сільськогосподарську землю, ставте на всенародний референдум. І хай люди скажуть: продавати землю чи ні. Але хочу сказати, що в найбільшій аграрній країні Канаді 90% сільськогосподарської землі належить державі, і тільки 8% перебувають в обігу. Вони ж не дурніші за будь-кого іншого! Захистіть нашу землю і не продавайте її!» – звернулася лідер «Батьківщини» до колег у Верховній Раді.

Вона нагадала, що «в усіх програмних  засадах партії, в усіх документах чітко передбачено, що ми проти продажу сільськогосподарської землі».

Тимошенко також пояснила, що законопроект, який просуває так звана пропрезидентська більшість, «легалізує  тіньовий продаж землі, він є обманом і Асоціація  фермерів виступає проти нього».

«Це не на користь фермерів. Створюватимуться товариства з обмеженою відповідальністю, де зняті всі професійні вимоги до тих, хто очолюватиме ці фермерські господарства, будуть в тіні продаватися ці земельні ділянки, фермери не в стані будуть конкурувати на жодних аукціонах. Це технологія відбору землі у фермерів», – констатувала парламентар.

Політик також зазначила, що «всі демократичні, цивілізовані та розвинуті західні країни вже припинили продавати сільськогосподарську землю, і останні десять років викуповують її назад у власність держави».

«Це стратегії для розумних країн, тому що вони роблять ставку на дрібне фермерське господарство і створюють мільйони робочих місць, а ми хочемо продати ці наші безцінні землі. Я ще раз хочу наголосити перед тим, як будь-яким чином просувати продаж сільськогосподарської землі, спочатку проведіть всенародний референдум: продавати землю чи ні. Я переконана, що 99% людей скажуть «ні», – підсумувала Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, що так звана парламентська більшість не змогла ухвалити законопроект  №2028a щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства і його зняли з розгляду.