Юлія Тимошенко: Поки українська влада зароблятиме на війні, миру не буде

Шляхом до миру в Україні є припинення роботи тієї влади, яка бачить війну як свій заробіток, як прикриття від народу для скоєння злочинних дій.

Про це заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу «112 Україна».

Політик наголосила, що з перших днів війни в жодному разі на всіх рівнях не можна було забувати про Будапештський меморандум.

«Як тільки зміниться ця влада, ми зобов’язані будемо розпочати масштабні дипломатичні переговори в світі в межах Будапештського меморандуму, де за столом сидітимуть не терористи, ватажки ДНР-ЛНР, а президенти США, Росії, України і прем’єр-міністр Великобританії», – переконана вона.

Зустріч Президента України Порошенка з лідером США Дональдом Трампом Юля Тимошенко назвала позитивним сигналом.

«Я думаю, що така підтримка є цілком логічною, тому що США були одним з гарантів Будапештського меморандуму. Нам дуже важливо повернутися до гарантій, які були надані нашій державі його підписантами», – сказала лідер «Батьківщини».

Юлія Тимошенко також нагадала, що в президента Порошенка було три плани закінчення війни на Донбасі.

«Перший був під час виборів – закінчити АТО за 2 тижні, на цьому власне країна й обрала тоді голову держави. Другий план – це Мінські домовленості: 3 роки ми не можемо отримати миру. І тепер у нас нова стратегія – це миротворча місія ООН», – уточнила народний депутат.

Політик звернула увагу на те, що в світі є факти, коли місія ООН слугувала замороженню конфліктів: «Нам цього категорично не потрібно».

«Миротворча місія повинна розташовуватися на держаному географічному кордоні з Росією, у жодному разі – не на лінії розмежування. Це принципова річ», – наголосила парламентар.

Розмови про розташування миротворців по всій території конфлікту викликають у Тимошенко занепокоєння, «щоб не зупинилася місія на території розмежування і наша територія не стала сірою зоною».

«Ми дуже розраховуємо на те, що миротворча місія повністю демілітаризує окуповану територію і відбудеться встановлення миру силами офіційної української влади», – зауважила лідер «Батьківщини».

На її переконання, «важливо, щоб миротворча місія не перетворилася в міфотворчу місію, щоб ці пишні промови не прикривали реальну війну».

Юлія Тимошенко також висловила переконання, що реінтеграція Донбасу може бути лише в мирній ситуації: «Коли там буде відновлена українська влада, коли туди повернуться українці, які сьогодні, на жаль, вимушені бути біженцями».

«Функції миротворчих сил мають бути чітко виписані. Перше – демілітаризація окупованих територій. Друге – виведення всіх іноземних військ і бандформувань за межі України. І третє – повернення українців на свою землю, взяття під беззаперечний надійний контроль кордону і повне відновлення української влади. Тоді і можлива реінтеграція», – підсумувала лідер «Батьківщини».