Юлія Тимошенко пропонує напряму підпорядкувати судову систему людям

Юлія Тимошенко презентувала концепцію перезавантаження судової системи.

Про реальні механізми перетворень політик розповіла у відеоролику, викладеному на сторінці Юлії Тимошенко у Facebook.

Лідер «Батьківщини» пропонує закласти у новій Конституції функцію виборності суддів – мирових і суддів першої інстанції. Окрім того, запроваджується новий орган, який контролюватиме законність ухвалених рішень.

«Нова Конституція дасть таке право людям: обирати суддів, які їх судитимуть. Нам потрібно, щоб самі судді були відповідальні за те, що вони ухвалюють неправосудні рішення. І тому ми пропонуємо у новій Конституції започаткувати такий інститут, який називається Палата честі. Це як суд над суддями», – заявляє Тимошенко.

Палата честі, на думку лідера «Батьківщини», має формуватися як суд присяжних – з людей із юридичною освітою. Вони обиратимуться шляхом жеребкування на декілька місяців і будуть наділені правом звільняти суддів, що виносять корупційні та упереджені ухвали.

«Тільки порушать закон, тільки суддя вчинив якусь несправедливість щодо людини – він одразу буде звільнений, і звільнений незалежною Палатою честі», – пропонує вона.

Саме запровадження дійсно незалежної судової системи – що попри усі обіцянки так і не зробила чинна влада – має стати одним із головних завдань нової Конституції, вважає Юлія Тимошенко. Оскільки без справедливого суду на провал приречені усі інші реформи.

«Сьогодні, щоб домогтися чогось у суді, треба мати «свого» купленого, підгодованого суддю. Ця корумпована система працює тільки за гроші. Звичайна людина зі своїми інтересами для неї просто не існує, вона їй не цікава», – констатує політик.

Лише давши громадянам право обирати суддів і контролювати їхні вердикти, можна буде гарантувати справедливість кожній людині, вважає Юлія Тимошенко.