Юлія Тимошенко: Сільськогосподарська земля має залишатися у власності держави

Продаж сільськогосподарської землі є неможливим до того часу, поки в Україні не будуть створені цивілізовані правила для аграрного ринку.

Про це заявила Юлія Тимошенко під час свого виступу на Всеукраїнському селянському вічі, яке відбулося в Києві за ініціативи партії «Батьківщина» і об’єднало близько 10 тисяч аграріїв з усіх регіонів.

«Земля не може бути товаром до того часу, поки наші сімейні фермери не будуть мати можливості та гарантії, як зберегти цю землю в своїх руках, передати в спадщину своїм дітям, обробити її і дати країні найвищий рівень заможності», – наголосила політик.

Лідер «Батьківщини» звернула увагу, що в Україні 42 мільйони гектарів, тобто 72 % території країни – це родюча господарська земля.

8-10 За словами Тимошенко, «зразок українського чорнозему виставлений у Парижі в Пробірній палаті як еталон чорнозему».

Голова партії нагадала, що 91 % громадян категорично проти продажу сільгоспземлі.

«Що продавати? Покажіть мені хоча б одну країну, яка продає 72 % території під час війни. І де гарантія, що через купівлю землі в нас не заберуть країну?» – запитала Юлія Тимошенко.

Вона також звернула увагу, що йдеться про десяту частину усіх родючих земель світу та третину світових запасів чорнозему.

8-11

«Земля – це той товар, який виробити неможливо. Питання те в тому, кому належить земля, а в тому, хто з цієї землі заробить 179 млрд. євро, кому належить прибуток», – пояснила Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» обурена тим, що за роки незалежності кількість робочих місць в аграрній галузі скоротилася в 12 разів: з 6 мільйонів до 500 тисяч. Україна, за її словами, перетворена в сировинну країну, зокрема постачає зерно в Північну Африку, де в переробній сфері створюються робочі місця.

Тимошенко наголосила: саме українські селяни мають отримувати прибуток від переробки сировини, а 320 мільйонів людей «можуть харчуватися з української землі».

8-12Вона навела приклади країн, де сільськогосподарська земля дійсно є національним скарбом і залишається під контролем держави.

«В Ізраїлі 95 % землі належить державі і ця країна нікому і ні за які гроші не збирається її продавати. Канада має унікальне виробництво аграрної продукції – 90 % землі перебуває в державній власності. Чому? Тому що це товар, який вже більше ніхто в світі не виробить. Франція – успішна країна і там 60% землі належить державі», – уточнила народний депутат.

8-14

За прогнозами Юлії Тимошенко, у США державна частка землі за найближчі роки збільшиться з 50% до 90%, а в Україні досі не розпайовано 35% сільськогосподарських земель.

З огляду на це, Голова партії висловила переконання: «Нам треба діяти так, як роблять найзаможніші країни – скуповувати землю назад у власність держави у тих селян, які хочуть її продати за реальну ціну, а не за копійки».

«Наш шлях – формувати великий державний ресурс землі, віддавати при величезній підтримці держави цей ресурс сімейним фермерам. Нам треба знати свою силу, вірити в свою перемогу і примушувати владу робити те, що потрібно людям», – підсумувала Юлія Тимошенко.