Юлія Тимошенко: Справжня правова реформа ще попереду

Справжня правова реформа ще попереду, а зміни до Конституції щодо судочинства, ухвалені нещодавно Верховною Радою, є імітацією реформи.

Про це заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко під час сьогоднішньої прес-конференції в Пирятині на Полтавщині, відповідаючи на запитання журналістів.

«Правова реформа ще попереду, а те що відбулося, – це лише імітація реформи», – наголосила лідер фракції.

Обґрунтовуючи свою позицію, Юлія Тимошенко зазначила, що запропоновані конституційні зміни у сфері судочинства «є недопустимими для країни», оскільки на тлі деяких позитивних кроків залишилося багато негативних тенденцій. Саме вони не дозволяють реалізувати головну мету – формування незалежної від політичних впливів судової гілки влади.

Лідер «Батьківщини» вважає позитивним кроком те, що прибирається вплив Верховної Ради на суддів, їх призначення та звільнення, однак розкритикувала конституційні зміни, що посилюють вплив Президента.

«Не можуть політики брати участь у призначенні суддів, оскільки це прямий шлях до корупції, до політичної залежності суддів, тобто до несправедливої судової системи. Один вже важливий крок робиться – прибрали вплив парламенту. І це правильно. Та я не можу погодитися з тим, що абсолютну монополію в призначенні суддів віддали Президенту України. Він такий самий політичний гравець, як і всі інші політичні органи країни. І тому забрати у парламенту право призначати та звільняти суддів правильно, але неправильно віддати Президенту право призначати суддів Указом», – пояснила лідер «Батьківщини».

Вона також вважає перейменування Вищої Ради юстиції у Вищу Раду правосуддя імітацією реформи, оскільки також збережені політичні впливи при її формуванні.

Юлія Тимошенко зауважила, що відтермінування позитивних кроків реформи теж посилює вплив Президента.

«Усі добрі речі у конституційних змінах чомусь перенесені для втілення на роки. А те, що Президенту віддається повна монополія на призначення суддів, вводиться негайно… Це ж не реформа, а ще одна монополізація влади президентом…Тому я вважаю, що це не реформа судової гілки влади, а фейк, імітація, яка ні до чого доброго не призведе», – зазначила політик.

Лідер «Батьківщини» пояснила, чому фракція ухвалила рішення про вільне голосування з цього питання і чому вона особисто, Сергій Власенко, Сергій Соболев, Надія Савченко та низка депутатів не голосували за ці конституційні зміни.

«Ми вважали, що за зміни до Конституції голосувати не можна, бо це стратегічна річ. І це один з випадків, коли фракція ухвалила рішення вільно голосувати за зміни до Конституції», – додала політик.

Лідер партії пояснила, що частина фракції, яка підтримала зміни до Основного закону, вважає, що «краще йти вперед дрібними кроками, ніж стояти на місці».

«У нас розділилися думки. І я як лідер фракції вважала, що ми в питанні змін до Конституції мусимо покладатися на поклик душі кожного. Тому ми прийняли рішення про вільне голосування. Але я щаслива, що голоси тих, хто вирішив проголосувати «за», не були вирішальними в процесі ухвалення конституційних змін. Без наших голосів цей законопроект і так був би проголосованим», – розповіла політик журналістам.

Водночас  Юлія Тимошенко впевнена, що Україні потрібна справжня, а не фейкова правова реформа, яка «повністю усуне політичний вплив на суди, поставить їх під контроль громадянського  суспільства».

Політик поінформувала журналістів про те, що «Батьківщина»  вже підготувала концепцію правової реформи та відповідні законопроекти, ухвалення яких дозволить зробити суддів незалежними та відповідальними перед суспільством.

Окрім прес-конференції, Юлія Тимошенко взяла участь в нараді з сільськими та селищними головами, обраними від партії ВО «Батьківщина».

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

Партія «Батьківщина» вимагає звіту уряду про ситуацію у сфері ЖКГ і пропонує свій план наведення ладу в галузі.

Докладніше

Дорогі первомайці!

Докладніше

Партійна конференція: Миколаївська Батьківщина висунула понад 700 кандидатів в депутати різних рівнів

Докладніше
Календар новин
Вересень2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30