Юлія Тимошенко та українські журналісти підписали «Декларацію на захист свободи слова»

Юлія Тимошенко підписала «Декларацію на захист свободи слова», яку розробила Національна спілка журналістів.

«Я як лідер партії і кандидат у Президенти України вважаю, що справжня свобода слова – без утисків, маніпуляцій, залежності ЗМІ від кланових утворень. Це те повітря, яким взагалі дихає демократія. І коли ми дихаємо свободою слова як повітрям, ми часом не помічаємо, як це важливо. І якщо цей кисень перекривають, починають маніпулювати ЗМІ і журналістами, тоді гине демократія», – наголосила лідер «Батьківщини» під час підписання документу у Верховній Раді.

На її переконання, сьогодні важливо «взяти на себе зобов’язання, які необхідні для того, щоб свобода слова в Україні як головна інституція демократії жила, щоб її не втоптували політики, зокрема і чинна влада в систему своїх інтересів і технологій».

Команда «Батьківщини» завжди стоятиме на захисті журналістів, їх життя, безпеки, їх права говорити правду, запевнила лідер партії. Вона зауважила, що зобов’язання є двосторонніми.

«З одного боку, ми беремо зобов’язання дати повну та беззаперечну свободу журналістам висловлювати свої думки і чесно інформувати людей про події. А з іншого боку, ми хочемо правди, честі і непідкупності. Я із задоволенням підписую цю Декларацію і сподіваюсь, що ми будемо рухатись лише шляхом зміцнення свободи слова», – сказала Юлія Тимошенко.

Зі свого боку Голова НСЖУ Сергій Томіленко висловив стурбованість загрозами для свободи слова та надзвичайним станом у питанні фізичної агресії щодо журналістів.

«Ми вважаємо, що системною є безкарність за атаки на журналістів. Тож закликаємо політиків стати на захист журналістів. Ми хотіли б утворити коаліцію здорових сил у країні, які ставатимуть на захист свободи слова, яка є базовою цінністю і яка забезпечує демократію в країні», – наголосив він.

Голова НСЖУ привітав Юлію Тимошенко з підписанням Декларації і висловив надію, що така співпраця наддасть «імпульсу політикам поважати журналістів, не ділити представників медіа на  «таких» і «не таких»,  не генерувати  якісь законодавчі зміни щодо діяльності журналістів і ЗМІ без консультацій із журналістською спільнотою».

Як відомо, напередодні виборів Президента України-2019, Національна спілка журналістів закликала кандидатів взяти на себе добровільні зобов’язання гарантувати свободу слова, її подальше утвердження і розвиток відповідно до світових стандартів. «Декларація на захист свободи слова» є документом, напрацьованим головою НСЖУ Сергієм Томіленком у консультаціях з українськими журналістами та експертами Міжнародної федерації журналістів.