Юлія Тимошенко: Україна має бути парламентською республікою канцлерського типу

Про це вона заявила під час виступу на Всеукраїнському форумі «Новий курс України», який відбувається у Києві.

За її словами, проаналізувавши 30 найуспішніших країн світу, можна побачити, що більшість з них саме парламентського типу, а найбідніші – президентського.

«Саме тому хочу запропонувати парламентську форму правління канцлерського типу», – зазначила лідер «Батьківщини».

Юлія Тимошенко також нагадала, що Революція Гідності розпочалася з того, що одна людина вирішила не підписувати Угоду з ЄС, а Україна за це «заплатила кров’ю, людьми та війною».

«Чи можемо ми і надалі продовжувати цю традицію, коли одна людина у своєму кабінеті, невідомо під яким впливом ухвалює рішення для всієї нації?» – запитала вона.

Виходячи з того, що 90% людей не хочуть відмовлятися від обрання президента і проти того, щоб його обирав парламент, виходом із ситуації може стати одночасне обрання на виборах партії та майбутнього канцлера – керівника уряду. Саме кандидат на посаду канцлера має очолювати партійний список, зазначила лідер партії.

«Голосуючи на виборах за партійний список, люди одночасно обиратимуть і партію, і майбутнього канцлера. Коли перемагає партія, ніхто не може витягнути з-під стола невідомого кандидата в канцлери, узгодити його з олігархією і показати народу. Нам потрібно сильна та дієва влада», – підсумувала Юлія Тимошенко.