Юлія Тимошенко: Українцям потрібна єдність, щоб повернути мир на Донбас і не дати забути про Крим

Відновити українсько-російський кордон, демілітаризувати окуповані території, повернути туди закон та Конституцію України, а також переселенців, щоб вони могли голосувати, – це умови української формули миру, виконання яких дозволить провести вибори на Донбасі без жодних підозр у капітуляції.

Про це заявила Юлія Тимошенко в ток-шоу «Право на владу» на телеканалі 1+1.

Лідер «Батьківщини» нагадала, що так звана «формула Штайнмаєра» була свого часу запропонована як інструмент захоплення Росією політичної влади над Україною. Саме тому вона передбачала, що після проведення виборів в умовах окупації мав бути затверджений особливий статус Донбасу, з фактичним відокремленням цієї території – з власними судами, силовими структурами – і перетворенням її на «друге Придністров’я».

Але підступність цього сценарію полягала ще й в тому, наголосила Голова партії, що одразу після того, як ОБСЄ визнало б вибори під окупацією законними, цю територію в її нинішньому стані «вживили» б в Україну і перетворили б на інструмент російського контролю.

«На найближчих загальноукраїнських виборах голосуватимуть 5,5 млн (які раніше були на Донбасі) не людей, а бюлетенів. Вони голосуватимуть під контролем РФ за українську владу. Вважайте, що це не повернення територій, це взяття політичної влади Російською Федерацією. Це стратегії, які позбавляють нас суверенітету», – заявила Юлія Тимошенко.

Формула миру України принципово інша, тут безпекові питання передують політичним, звернула увагу вона.

«Хочете вибори? Відновіть кордон між Україною та Росією, не лінію розмежування,  демілітаризуйте окуповану територію – війська окупанта мусять бути прибрані разом з технікою, поверніть закон і Конституцію України та поверніть людей, внутрішньо переміщених осіб, щоб вони мали можливість голосувати», – сказала політик.

Лідер партії переконана, президенту разом з дипломатичним корпусом треба домагатися запровадження української формули миру.

Свою роботу має виконати і Верховна Рада, виправивши ганебний закон про особливий статус Донбасу і прибравши з нього усі пункти, що суперечать національним інтересам України.

«Нам треба всім об’єднатися, щоб не втратити шанс щодо повернення миру на окупований Донбас та в жодному раз не дати забути про Крим», – підсумувала Юлія Тимошенко.

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

Юлія Тимошенко: Ми покладемо край неоколоніальній політиці, коли країну затягують у борги, ще й змушують утримувати «наглядачів» за свій рахунок

Докладніше

Юлія Тимошенко: До миру потрібно прокладати справжній, реалістичний, справедливий шлях

Докладніше

Юлія Тимошенко ініціює створення спеціальної парламентської місії для досягнення миру

Докладніше
Календар новин
Серпень 2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31