Юлія Тимошенко: В Україні інститут президентства дискредитував себе

2016-й політичний рік завершився ухваленням Держбюджету-2017, щоправда, з порушенням регламенту ВР, уночі. Влада знову запропонувала українцям затягнути паски – виграють від нового бюджету тільки олігархи та монополії.

Із парламентських партій різко проти антинародного бюджету виступила тільки «Батьківщина». В інтерв’ю журналістам Юлія Тимошенко пояснила, чому її політсила не голосувала за цей документ, і відповіла на інші запитання.

– Усе вказує на те, що Держбюджет-2017 – це бюджет поліцейської держави, де вчитель, лікар і науковець нічого не значать, а значать тільки ті, хто працює на силові структури. Наприклад, середня зарплата вчителя – 4396 грн, а поліцейський в середньому отримуватиме близько 19 тис. грн, суддя апеляційного суду – 27 тис., детектив НАБУ – 30 тис. грн. Найбільшу середню зарплату матиме апарат НАК «Нафтогаз України» – 35 тис. грн. Що й казати, різниця з учителями й лікарями відчувається!

Закладена в бюджеті-2017 й широко розрекламована мінімальна зарплата 3200 грн – черговий обман від уряду. Реально люди на руки отримають десь 2400 грн. Було б чесно якби за підвищеною мінімальною платою розраховувалася вся тарифна сітка. Але цього не сталося, тому висококваліфікованим працівникам – нуль доплати!

Якщо порівняно з 2013 роком, на освіту закладено в 2,6 рази менше грошей, коли обчислювати в валюті, на охорону здоров’я – в 2,75 рази менше, на культуру – в 2,4 рази.

Нам сказали, що на 16% піднявся рівень життя в 2016 році, а ключові експертні агенції світу дійшли висновку, що в Україні реальний рівень життя впав на 19%. Ось такі насправді «досягнення» уряду.

Влада залишила в бюджеті на наступний рік 15-відсотковий податок на пенсії працюючих пенсіонерів. Вони ухвалили закон уночі, щоб не грабувати людей серед білого дня. Вони собі відкрили «зелену вулицю» для роботи з офшорами й при цьому вдвічі підвищили фіксовані податки для малих підприємців. Вони також зняли пільгову систему оподаткування з аграріїв. Вони ще раз живцем зідрали шкіру з усієї країни і собі вибороли пільги. Проте тієї бюджетної ночі вони пішли ще далі, передбачивши офшорні зони всередині країни для своїх корпорацій – для президента і всіх, хто його оточує. І тепер вони в Україні не платитимуть податків, а люди – платитимуть, і значно вищі, ніж торік.

У 2017 році чинна влада намагається продовжити такий самий грабунок країни, як і зараз. Ухвалений бюджет-2017 – це найбільш аморальний, корупційний та антисоціальний бюджет, який я пам’ятаю за всі роки.

Коли, на Вашу думку, завершиться війна на Донбасі і як Ви бачити розв’язання цієї проблеми?

– Питання завершення війни й питання перезавантаження влади – взаємопов’язані. Поки український народ не прибере цих людей від влади, війна триватиме. Вони прикриваються війною, щоб далі грабувати Україну. Можна брати гроші з бюджету, можна продавати армії різний непотріб утридорога, можна займатися контрабандою з окупованими територіями, можна Нацбанк поставити на службу заробітчанству одного приватного банку. Такій владі війна потрібна іноді більше, ніж зовнішнім окупантам.

Що, на мій погляд, треба зробити. Перше: паралельно з Мінськими домовленостями, проти яких я виступила одразу й які вважаю абсолютно проросійськими, слід негайно сісти за стіл переговорів з країнами-учасниками Будапештського меморандуму. Треба нагадати всім, хто був гарантом територіальної цілісності України, що гарантії на світовому рівні необхідно виконувати.

По-друге, нам потрібно постачати в армію новітню зброю, а не збувати туди старі парашути, старі гелікоптери та іншу техніку. Усі знають, що сьогодні, коли бракує засобів для боротьби на фронті, уряд продовжує продавати нові зразки зброї назовні й отримувати від цього «тіньові» відкати. Треба підняти наш військово-промисловий комплекс і дати сучасну зброю фронту! Також треба негайно провести переговори з усіма країнами, які готові нам постачати зброю, адже досі таких перемовин ніхто не вів.

На жаль, президент дав зобов’язання організувати місцеві вибори в окупованому Донбасі, провести зміни до Конституції про особливий статус Донбасу та амністувати тих, хто вбивав наш народ. Але миру все одно немає, бо українська нація ніколи не підтримає такі зобов’язання.

Проте це не безвихідь. Треба перезавантажити владу, щоб розпочати новий переговорний процес і добитися миру.

 

 

 

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

Юлія Тимошенко: Ми покладемо край неоколоніальній політиці, коли країну затягують у борги, ще й змушують утримувати «наглядачів» за свій рахунок

Докладніше

Юлія Тимошенко: До миру потрібно прокладати справжній, реалістичний, справедливий шлях

Докладніше

Юлія Тимошенко ініціює створення спеціальної парламентської місії для досягнення миру

Докладніше
Календар новин
Серпень 2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31