Юлія Тимошенко: В умовах кризи неприпустимо вганяти країну в боргове ярмо – потрібна кардинальна зміна економічного курсу

Україна потребує негайної зміни економічного курсу, який сьогодні веде до знищення країни та нарощування боргів під приводом боротьби з епідемією і кризою.

Про це заявила лідер фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко під час брифінгу за результатами засідання Погоджувальної ради лідерів парламентських фракцій та комітетів.

«Рішення уряду про подальше збільшення боргової залежності загрожує національній безпеці країни. Обсяги запозичення, які уряд планує взяти, можуть стати більшими, аніж доходи бюджету. Скорочення ж доходів бюджету на 122 мільярда гривень означає, що від економіки ми отримаємо мінімум грошей. Натомість запозиченнями затягнемо країну до боргової ями на десятки років уперед», – обурилася лідер «Батьківщини».

Така стратегія влади, на думку Юлії Тимошенко,  є хибною в самій своїй основі. Передусім, країні сьогодні потрібно подбати про реструктуризацію боргу.

«Наша пропозиція – реструктуризувати державний борг. Так ми звільнимо 320 мільярдів гривень, і цього буде досить, щоб Україна пройшла економічну та фінансову кризи. Нам потрібна розумна співпраця з МВФ, яка б базувалася на національних інтересах України, а переговори потрібно вести, насамперед, щодо реструктуризації державного боргу України, а не про нові запозичення», – зауважила політик.

Партія «Батьківщина», наголосила Юлія Тимошенко, не підтримуватиме пропозицій уряду, якими пропонується віддавати нашу державну власність, в тому числі стратегічну, за боргові зобов‘язання. За словами лідера партії, ухвалення таких рішень призведе і до втрати ресурсів, і до непомірного та безконтрольного збільшення державного боргу.

«Сьогодні законом хочуть повністю анулювати державний фонд регіонального розвитку, субвенції місцевим бюджетам на підтримку розвитку об‘єднаних громад, скасувати функціонування фонду енергоефективності, скасувати пільги громадянам на житлово-комунальні послуги, скоротити фінансування науки тощо. Забирати фінанси з економіки та залишати її знекровленою – це надзвичайно небезпечна і помилкова стратегія. Ми її підтримувати не будемо!» – наголосила Юлія Тимошенко.