Юлія Тимошенко вшанувала пам’ять великого поета Василя Стуса

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко вшанувала пам’ять великого поета Василя Стуса.

«33 роки тому він помер у пермському таборі. Василь Стус – не просто великий поет. Це – абсолютна, чиста, кристалізована совість нації. Він не потребує канонізації. Бо він сам – Канон, критерій і мірило… Символ і знак, жертва, принесена на олтар свободи, незалежності, духу та волі України…», – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, найцікавіше – те, що в нього «майже немає політично забарвлених творів, лише декілька».

«В цьому його відміна від когорти шістдесятників. Передусім, його поезії – це почасти складна, а почасти ніжна, багатоповерхова і тонка лірика. Така, якої не було ні в кого – ані до, ані після Стуса… Але певно в тому й є його велич, масштаб та значення. Бо у тій українській ліриці відчувалася така сила і така нездоланість, що проти нього постала вся міць тоталітарної системи. Ця потвора відчувала смертельну загрозу… Вона інстинктивно чула, що з цих рядків здіймається така хвиля, яка годна розтрощити й зламати її вщент…», – зазначила лідер партії і додала, що саме тому проти нього були і прокурори, і судді, і адвокати.

Юлія Тимошенко також зауважила, що його поезія б’є струмом, це – одкровення і катарсис, це – очищення і нові обрії власного самоствердження, це – патріотизм і «українськість» зовсім інакшого рівня.

«По собі знаю: людина, яка бодай один раз прочитала щось із Василя Стуса, – вже ніколи не буде такою, як раніше…», – сказала лідер «Батьківщини».