Юлія Тимошенко закликала Президента не здавати Донбас

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко закликала Президента Петра Порошенка не стати співучасником здачі Донбасу за спиною в українського суспільства.

Про це вона заявила , відповідаючи на запитання журналістів за підсумками Погоджувальної ради керівників парламентських фракцій та комітетів.

«Нам відомо, що Адміністрація президента закінчує розробку законопроекту про проведення виборів на окупованих територіях. Я наголошую: не на звільнених після окупації територіях, а на окупованих. Це означає, що не завершивши війну, яку РФ веде проти України, вони хочуть на окупованих російськими військами та російськими бандформування територіях проводити «демократичні» вибори до місцевих органів влади», – наголосила Тимошенко.

Політик додала, що якщо президент внесе такий законопроект в той час, коли захоплені території ще будуть окуповані, «це означатиме, що за спиною в українського суспільства домовились, крім Криму, здати ще й Донбас».

На думку Юлії Тимошенко, такі вибори будуть трагедією, бо це будуть вибори без виборців. Адже буде приведена влада, повністю підконтрольна окупантам, яка потім претендуватиме на входження в центральні органи влади.

«Ми таким чином втратимо Донбас. Ми таким чином позбавимо рідної землі 1 млн 600 тис. біженців, які мріють повернутись додому»,  – пояснила лідер фракції.

Вона також зауважила, що внаслідок таких виборів окупована територія стане легальним учасником всіх внутрішньополітичних процесів і через цю територію почнеться використання інших плацдармів окупантами для того, щоб управляти країною на догоду країні-агресору.

Тимошенко нагадала, що раніше парламент ухвалив закон про особливий статус Донецької та Луганської областей, згідно з яким в регіоні мали створити окрему державу: з владними судами, міліцією, місцевою владою. А це, за її словами, «було б легалізацією відділення Донбасу від України».

Найцікавіше, що в законі про особливий статус чітко написано, що він вступає в дію після проведення місцевих виборів на окупованих територіях. На її переконання, президент цього не може не знати.

«Я звертаюсь до президента: у жодному випадку не допустіть ухвалення закону про проведення виборів на окупованих територіях до моменту встановлення повного миру на Донбасі і повної демілітаризації цієї території, до відновлення кордонів і української влади в цих районах. Тому що це буде початком подальшої руйнації України», – заявила Тимошенко.

Політик додала, що в цьому парламенті, на жаль, є більшість під закон про вибори на окупованих територіях Донбасу – Блок Петра Порошенко та Народний фронт, а також вся прокремлівська тусовка.

«Усі вони за цей закон проголосують і це буде початком подальшої руйнації територіальної цілісності України», – підсумувала Юлія Тимошенко.