Юлія ТИМОШЕНКО: «Земельну аферу влади треба зупинити!»

Не спитавши народної думки, монобільшісь внесла до парламенту і ухвалила у першому читанні законопроект про розпродаж найціннішого скарбу України – сільськогосподарської землі. Аграрії, науковці, політики, усі небайдужі українці б’ють на сполох: це може стати непоправною помилкою. На знак протесту на вулиці Києва та на магістральні траси фермери вивели агротехніку, вони перекривають дороги і проводять мітинги. Соціологія свідчить: українці категорично проти продажу землі, але влада на це не зважає! Ми з командою «Батьківщини» вимагаємо дослухатись до людей! Або Україна повстане, і повстане справедливо!

…У мене на столі лежать три документи, які не залишають сумнівів — якщо ми пустимо сільськогосподарську землю з молотка, країну очікують незворотні наслідки.

Першу доповідь склали молоді учені, які ґрунтовно проаналізували події навколо сільськогосподарської землі в світі. Вони пишуть про земельний бандитизм та грабунок, який панує в світі. Моторошний приклад: унікальні землі Мадагаскару були продані іноземним корпораціям, і тепер люди опинились на межі голоду. Всю сільськогосподарську продукцію, яка вирощується в країні, нові власники вивозять за кордон.

Другу аналітичну довідку створили 12 провідних учених України — про страшні загрози, які нависли над Україною. Розпродаючи землю, ми закриваємо собі шлях до розвитку сімейного фермерства, нищимо свою економіку, перекреслюємо майбутнє і позбавляємо всі прийдешні покоління українців права бути господарями на своїй землі.

А третій документ — Декларація ООН про права селян, яку підтримали 119 країн, проголосивши десятиліття відродження фермерства в світі. Ринок сільськогосподарської землі, який проштовхує влада, прямо суперечить всьому, що кажуть учені та світові організації.

Там немає ніяких запобіжників від продажу землі іноземцям — через підставних осіб всі найцінніші чорноземи скуплять з першого дня, і в перших рядах стане держава-агресор. Українці воюють і гинуть на сході за нашу землю, а влада хоче продати її ворогу?!

Обмеження на продаж землі в одні руки неадекватні — 210 тисяч гектарів! Такого немає ніде в світі. Це дозволить двом-трьом корпораціям скупити всі землі в будь-якій області.

Українських фермерів влада цим законом просто вбиває. Адже ті не здатні фінансово конкурувати з глобальними корпораціями, які оперують трильйонами доларів.

231 місцева рада ухвалила рішення про неприпустимість запровадження ринку землі! А соціологія свідчить: 73% українців — проти продажу землі, 81% не бажають продажу землі іноземцям, 74% вимагають референдуму з цього питання.

Референдуму з питання продажу землі вимагає і моя команда — партія «Батьківщина». «Батьківщина» турбується і про тих людей, які хочуть продати свої паї. Ми пропонуємо створити спеціальний державний фонд, який зможе викуповувати паї в людей у державну власність за ринковою ціною.

Наше головне завдання сьогодні — захистити землю, не дозволити перетворити її на товар! Вона не виробляється і не відновлюється, тож із нею не можна поводитися так, як пропонує нині влада.

…Україна має 42 мільйони гектарів сільськогосподарської землі. Це 72% нашої території. Розумне, правильне господарювання на ній забезпечить наше майбутнє — гідне, заможне і незалежне!

Я закликаю всіх, хто мене чує і читає, — станьте на захист української землі! Не дамо владі розпродати національний скарб, знищити майбутнє нашої нації та наших дітей!

Юлія Тимошенко,
лідер партії «Батьківщина»,