Юлія Тимошенко звертається до уряду з вимогою забезпечити всіх інсулінозалежних безкоштовними препаратами

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко звертається до Прем’єр-міністра України з вимогою забезпечити фінансування програми із забезпечення безкоштовним інсуліном хворих на цукровий діабет.

«До мене почали масово надходити звернення щодо проблем із видачею безкоштовних препаратів інсуліну з усіх регіонів України. В окремих областях люди змушені доплачувати певний відсоток за препарати, в інших – хворих лякають, що скоро безкоштовного інсуліну не буде взагалі», – зазначила Юлія Тимошенко.

Вона нагадала, що на цукровий діабет хворіють понад мільйон українців, з них понад 200 тисяч осіб мають інсулінозалежний тип хвороби, тобто потребують постійних, безперебійних ін’єкцій препарата. Держава зобов’язалася забезпечувати інсуліном усіх, хто його потребує, але програма виконується не в повному обсязі.

«За моєю інформацією, цього року, наприклад, місту Рівне надали фінансування менше, ніж на половину. Наразі там забезпечують видачу ліків, але скоро аптеки припинять видавати інсулін в борг. У Києві  люди змушені доплачувати за препарати на рівні 10% від їх вартості, хоча раніше інсулін для них був повністю безкоштовним», – повідомила Юлія Тимошенко.

«Я звертаюся до уряду і до Прем’єр-міністра України з вимогою негайно відновити стовідсоткове фінансування потреб в інсуліні усім українцям. Інсулінозалежний тип цукрового діабету – не та хвороба, яка може «почекати» до кінця кварталу чи року. Люди потребують ліків щодня, тому проблему фінансування необхідно негайно вирішити!» – наголосила лідер «Батьківщини».