За ініціативи «Батьківщини» парламент прийняв звернення до Гаазького трибуналу щодо притягнення керівництва РФ до кримінальної відповідальності за військові злочини в Україні

Сьогодні, 4 лютого Верховна Рада за ініціативи фракції «Батьківщина» прийняла заяву до Міжнародного кримінального суду, у якій визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (Гаазького трибуналу) щодо скоєння вищими посадовими особами Росії на території України злочинів проти людяності та військових злочинів, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян.

За відповідну постанову, співавтором якої є Юлія Тимошенко, проголосував 271 депутат.

За словами лідера «Батьківщини», парламент, прийнявши таке звернення, здійснив «історичний крок», оскільки він дозволить притягти до міжнародної кримінальної відповідальності найвищих чиновників Російської Федерації за військову агресію і те горе, яке вони принесли в Україну.

Згідно цієї постанови, Україна визнає передбачені статтею 7 «Злочини проти людяності» та статтею 8 «Воєнні злочини» положення Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

МЗС України має негайно повідомити про прийняття такої заяви українським парламентом сам Гаазький трибунал, а Генпрокуратура – попросити його розпочати розслідування відповідних злочинів.

Також, за наполяганням «Батьківщини», ВР зобов’язала Уряд і Генпрокуратуру підготувати належну доказову базу проти російських високопосадовців, керівництва так званих ДНР та ЛНР та передати її в Гаагу для подальшого використання на судових процесах над військовими злочинцями.

Довідково:

ЗАЯВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян

Від імені Українського народу Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади України, визнаючи юрисдикцію, звертається до Міжнародного кримінального суду з метою притягнення до кримінальної відповідальності у Міжнародному кримінальному суді щодо передбачених статтею 7 та статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду злочинів проти людяності, військових злочинів вчинених на території України починаючи з 20 лютого 2014 року і по теперішній час, вищих посадових осіб Російської Федерації та інших осіб, яких визначить прокурор Міжнародного кримінального суду.
З весни 2014 року проти України триває військова агресія Російської Федерації та підтримуваних нею бойовиків, під час якої було анексовано Крим, який є частиною території незалежної суверенної держави Україна, окуповано частину Донецької та Луганської областей України, загинуло тисячі громадян України, серед яких діти, поранено тисячі осіб, зруйновано інфраструктуру цілого регіону, сотні тисяч громадян вимушені були покинути свої домівки.
Останнім кричущим актом насильства з боку військових підрозділів Російської Федерації та підтримуваних Російською Федерацією бойовиків став обстріл з систем залпового вогню «Град» мирного населення у житлових кварталах міста Маріуполь на південному сході України 24 січня 2014 року, внаслідок якого загинули понад 30 мирних жителів, серед яких 2 дитини, та було поранено понад 100 осіб. Російська Федерація продовжує постачати найманців та зброю, з якої бойовики вбивають громадян України.
За час цієї неоголошеної війни в полоні на території Російської Федерації протиправно опинилися низка громадян України.
Беручи до уваги, що наведені протиправні дії містять ознаки тяжких та особливо тяжких злочинів проти людяності та військових злочинів, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, Верховна Рада України цією Заявою:
1. Визнає відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського статуту юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської федерації та іншими особами, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян починаючи з 20 лютого 2014 року і по теперішній час.
2. Звертається до Міжнародного кримінального суду про встановлення винних у скоєнні злочинів проти людяності та військових злочинів, передбачених статтею 7 та статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, та притягнення до кримінальної відповідальності вищих посадових осіб Російської Федерації та інших осіб, які можуть бути встановлені прокурором Міжнародного кримінального суду.

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

Ставка на професіоналів: «Батьківщина» веде в мери Києва Олексія Кучеренка

«Батьківщина» йде на місцеві вибори з гаслом ЄДИНА НАДІЙНА КОМАНДА

Докладніше

Юлія Тимошенко: Об’єднуємося заради відновлення миру в Україні

Календар новин
Серпень 2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31