Збитки від російської агресії перевищують $100 мільярдів, – Андрій Сенченко

За попередніми оцінками, збитки, яких зазнали громадяни України в результаті російської агресії, перевищують $ 100 мільярдів.

Про це заявив член Політради партії «Батьківщина», лідер Всеукраїнського руху «Сила права» Андрій Сенченко в коментарі інтернет-виданню «Обозреватель».

«Сума компенсацій, які фігурують в рішеннях Європейського суду з прав людини, перевищує $ 100 мільярдів», – наголосив політик.

За його словами, у першу чергу збитків зазнали 2 мільйони громадян України.

«Це сім’ї загиблих, поранені, ті, хто побували в полоні. А також вимушені переселенці та громадяни, які втратили особисте майно або можливість використовувати його через те, що воно досі на окупованих територіях», – пояснив Сенченко.

Він додав, що сума не враховує збитків, яких зазнали громадяни, права яких грубо і системно порушуються, тих, хто живе на окупованих територіях.

«Тому після деокупації Криму і Донбасу я прогнозую другу хвилю судів проти Російської Федерації. Це вже за заявами громадян, які поки що не можуть їх подати, тому що зараз перебувають на окупованих територіях», – зазначив він.

Нагадаємо, 11 серпня 2016 року набуло чинності рішення Попільнянського районного суду Житомирської області, відповідно до якого вперше в історії українського правосуддя був встановлений юридичний факт поранення українського військового на території Донеччини у результаті збройної агресії РФ проти України.

30 травня цього року Голосіївський районний суд Києва у справі «Ірина Веригіна проти Російської Федерації» виніс ухвалу, якою наклав арешт на виплату кредиту в розмірі 3 мільярдів доларів США, отриманого Україною від РФ за часів режиму Януковича в 2013 році, і відсотків по ньому.

Відомо також, що голова Луганської обласної парторганізації «Батьківщини» Ірина Веригіна довела в суді, що вимушена була переїхати з рідного Луганська саме через агресію РФ і окупацію частини території Луганщини.

На початку липня Апеляційний суд Києва задовільнив скаргу вимушеного переселенця з Донбасу, якому судді Голосіївського суду відмовили у відкритті провадження за заявою про встановлення юридичного факту того, що він постраждав від збройної агресії Росії. Колегія суддів скасувала рішення першої інстанції і скерувала справу на новий розгляд.

Підготовкою і повним супроводом цих справ займається правозахисна організація «Сила права».