Зняття мораторію на продаж землі поховає більшість фермерських господарств

День зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні стане днем поховання більшості фермерських та селянських господарств, які через кризу не мають грошей не тільки на сплату оренди землі, але й на її купівлю.
Про це зазначив народний депутат від фракції «Батьківщина», заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко під час Земельних АгроДебатів, які проводяться Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) за сприяння проекту Німецько-український агрополітичний діалог.
«Сьогодні більшість паїв здається в оренду фермерам і великим аграрним корпораціям. Чи стануть громадяни України багатшими, якщо орендарі стануть власниками? І головне — навіщо продавати невідтворюваний ресурс і засіб виробництва, яким є земля, якщо з її допомогою можна виробляти сільгосппродукцію і продавати країнам-споживачам, отримуючи при цьому всю додану вартість?» — сказав він.
Народний депутат зазначив, що «в ситуації, коли рівень правових знань у населення дуже невисокий, а рівень доходів не дає змоги забезпечити належний супровід угод, нечисті на руку гравці матимуть змогу юридично стимулювати процес зміни власника».
«Селянам, простим власникам землі, ймовірно, доведеться віддавати свої паї, і не завжди зі своєї волі», — додав Івченко.
Він також повідомив, що фракція «Батьківщина» ініціюватиме розгляд законопроекту про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.
За словами депутата, пропонується дозволити державі викупати паї, при бажанні власників, за ринковою ціною, а також обговорюється питання про можливість застави земельного паю для отримання обігових коштів селянину.