«Батьківщина» вимагає негайно провести експертизу проекту держбюджету-2017, – Юлія Тимошенко

«Батьківщина» вимагає негайно провести експертизу урядового проекту держбюджету на 2017 рік і пропонує для цього створити міжфракційну команду, а також залучити до аналізу проекту Рахункову палату.

Про це лідер фракції Юлія Тимошенко наголосила під час виступу з трибуни Верховної Ради.

«Я прошу сьогодні зробити декілька кроків. По-перше, створити міжфракційну команду: не бюджетний комітет, а з депутатів, які наділені інтелектом і мають розуміння, що відбувається з країною. Я прошу негайно провести незалежний аналіз проекту бюджету! У нас є право звернутися до Рахункової палати і вимагати експертизи бюджету на наступний рік», – заявила лідер «Батьківщини».

За словами Тимошенко, у проекті держбюджету влада «упакувала стратегію руйнації держави в обгортку реформ».

Політик з обуренням констатувала, що «в Україні відбувається спланована стратегія ліквідації української нації».

«Не рахуйте показники у гривнях, тому що гривня роздута, знищена повністю інфляцією та емісією. Сьогодні повністю зруйнована фінансова система», – зауважила Голова фракції.

Юлія Тимошенко звернула увагу, що з 2013 року ВВП у валютному обчислені зменшився в 1,9 рази, видатки на охорону здоров’я – в 2,75 рази, на освіту – в 2,6 рази, на культуру – в 2 рази.

Депутат також наголосила, що в проекті держбюджету відбувається скасування пільг для фермерства.

Також, як зауважила Тимошенко, закладена так звана децентралізація, яка по суті є централізацією і позбавляє громади засобів для існування. Політик додала, що мінімальні зарплати та пенсії – менші за прожитковий рівень.

«Я хочу, щоб ви подивилися на бюджет іншими очима: замість децентралізації – централізація. Замість підняття доходів народу – стратегія знищення, ліквідації українського народу!» – наголосила лідер «Батьківщини»

Окрім цього, Юлія Тимошенко вкотре звернулася до президента та прем’єра з вимогою оприлюднити підписаний нещодавно владою Меморандум про співпрацю України з МВФ.

Як відомо, «Батьківщина» виступила із заявою, в якій наголосила, що попередній аналіз проекту Держбюджету-2017 свідчить про непрофесіоналізм уряду.

Фракція, зокрема, вимагає:

– негайно оприлюднити Меморандум про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом, підписаний керівництвом держави та фінансового сектору країни;

– сформувати доручення Верховної Ради України до Рахункової палати щодо необхідності проведення експертизи проекту закону про Державний бюджет України на 2017 рік і до 1 жовтня 2016 року подати свої висновки Верховній Раді України (відповідно до ч.3, ст. 156 Закону України «Про регламент Верховної Ради України»);

–  негайно провести круглий стіл щодо бюджету та економічної політики країни за участі президента, уряду та Верховної Ради.