Миколаївці, як і всі українці, стали жертвами комунального експерименту, — екс-міністр ЖКГ

Миколаїв відвідав екс-міністр ЖКГ, народний депутат декількох скликань, Олексій Юрійович Кучеренко.

За останні кілька років у Миколаєві він не вперше, а тому добре обізнаний з проблемами мешканців нашого обласного центру.

Про це Кучеренко сказав на початку спілкування з представниками ЗМІ у партійному офісі ВО «Батьківщина» у присутності голови обласної парторганізації Михайла Соколова і відомого громадського активіста Олександра Іваненко.

Екс -міністр зразу ж зазначив, що миколаївці, так само, як і мешканці інших регіонів, стали жертвами комунального експерименту — т.з. реформи ЖКГ України.

За його словами, 5 років так званих реформ загнали багатьох споживачів комунальних послуг просто у глухий кут. Зате монополісти відчули себе ледь не всемогутніми диктаторами.

«Власники житла, за таких умов перетворилися в заручники без права на захист, без права відстоювання своїх інтересів. Я думаю, що всі це на собі відчувають», — сказав Кучеренко

Принагідно він повідомив про неминуче подорожчання електроенергії для населення найближчим часом. За прогнозом екс-міністра — це станеться приблизно через пів року — 9 місяців. Причина- запуск ринку електроенергії, що стартував учора.

Щодо ситуації з газопостачанням, то там теж непереливки. Якщо мешканці своєчасно не заключать угоди з постачальниками газу, вони будуть просто відрізані від нього.

Водночас зазначив, що у ситуації, яка склалася таким чином, власне облгази не винні — це недолуге законодавство, яке виписують, як відомо, наверху.

За словами екс-міністра, таким чином верхівка монополіста просто «стравила» облгази з користувачами послуг. І хоча з 1 липня для українців знизили ціну на газ на 10 відсотків, у Європі її знизили вдвічі, тобто майже на 100%. А з настанням опалювального сезону на всіх громадян України чекатиме новий стрибок цін на користування газом

Не оминули під час спілкування і комунальні справи суто Миколаєва. Кучеренко нагадав, яким чином міська влада на власний розсуд розпорядилася житловим фондом миколаївців, віддавши його горезвісній компанії МДЛ. А саме — просто скористалася певними «лазійками» у законодавстві.

Олексій Кучеренко повідомив, що у нинішніх парламентських перегонах він бере участь як голова спілки власників житла, за списками ВО «Батьківщина». Одним із основних пріоритетів своєї програми він назвав захист споживачів послуг ЖКГ, оскільки у наш час цей напрямок повністю «провалено» державою. Чим і користуються монополісти — люди бідкаються, а монополісту байдуже, оскільки він відчуває себе повністю безкарним.

На думку екс-міністра, захист споживачів у вигляді надання субсидій та монетизація пільг на сьогодні є просто необхідними, але такий механізм підтримки держави незахищених верств населення ще дуже недосконалий і потребує суттєвого коригування.

Хоча, налогосив екс-міністр, діючій владі ліпше було б направляти зусилля на покращення рівня життя населення, аби люди працездатного віку могли б сплачувати послуги без шкоди для власного бюджету.

Кучеренко підкреслив: сьогодні варто однозначно працювати над підвищенням доходів населення, а також вичищати тарифи від «баласту» у ціні за забаганками монополістів.

Поряд з усим вищезазначеним, на думку Олексія Кучеренка, необхідно повернути державі функцію контролю за ціноутворенням у галузі ЖКГ, яка на сьогодні повністю нівельована.

Саме цим і користується кожен монополіст на ринку послуг ЖКГ.

Гіпотетично, цю функцію за бажання могли б взяти на себе місцеві депутати, та на жаль охочих взятися за цю нелегку справу не знаходиться.

Можливо тому, що там, де відсутній контроль, є де розгулятися любителям- «винахідникам». Та шкода, що їхні «винаходи» зовсім не полегшують життя пересічним українцям.