Суд прийняв сторону «батьківщинівця»

В Апеляційному суді Миколаївської області відбулося засідання з приводу обрання запобіжного заходу відносно депутата Миколаївської обласної ради від ВО «Батьківщина», члена кореспондента Національної Академії аграрних наук, керівника ДП «Агрономія» Сергія Чмир. Розгляд справи викликаний апеляційною скаргою Миколаївської прокуратури, яка не погодилася з ухвалою Первомайського міськрайонного суду стосовно обрання відносно Сергія Чмиря такого заходу, як «особисте зобов’язання». Представник обвинувачення Сергій Захаревич наполягав на скасуванні рішення суду першої інстанції та вимагав обрати обмеження права у вигляді домашнього арешту. Серед доводів він називав такі, як можливість Сергія Чмир впливати на свідків і органи влади та ймовірність того, що депутат і керівник підприємства буде скриватися від слідства та не йти на співпрацю з правоохоронними органами.

Натомість і Сергій Чмир, і його адвокати довели в суді, що звинувачений по надуманим справам сам щиро зацікавлений у неупередженому слідстві відносно нього. Він ніколи не відмовлявся і не має намірів відмовлятися від співпраці із правоохоронними органами, не збирається покидати село Агрономія Арбузинського району і тим більше впливати на свідків. Він просто не може в силу своїх обов’язків знаходитися під домашнім арештом, адже як депутат Миколаївської обласної ради має брати участь в діяльності органу місцевого самоврядування з виїздом до районів та обласного центру. Як член-кореспондент Академії наук та керівник державного підприємства, часто буває у відрядженнях у Києві. Як батько двох неповнолітніх доньок та гарний сім’янин  просто не залишить свою родину у зв’язку із відкриттям відносно нього штучних кримінальних проваджень.

Також сторона звинуваченого довела в суді, що Сергій Чмир з 6 липня по 9 листопада 2017-го року перебував на лікарняному у зв’язку із переломами ніг, проходив курс складного лікування в Києві. Але чомусь саме в цей час прокуратура вирішила вручати повістки та викликати на допити людину. Про ці виклики Сергій Михайлович інколи просто дізнавався із інтернет-ЗМІ. Тож вважає некоректними дії і прокуратури, і замовних ЗМІ, «послугами» яких користується прокуратура. Навіть на суді представник сторони звинувачення не зміг відповісти судовій колегії, чому досі матеріали кримінального провадження не надійшли до Апеляційного суду. Це, безумовно, в черговий раз свідчить про поверхневий та замовний розгляд справи органами прокуратури.

Насправді в одне кримінальне провадження об’єднані дві справи відносно Сергія Чмир. Випадок з начебто нападом депутата на голову Арбузинської райдержадміністрацію Палія та історію з «чорними лісорубами». В обох випадках реальних доказів, що підтверджують вину підозрюваного, немає. Органи слідства під час проведення слідчо-оперативних дій явно порушували права Сергія Чмир та фактично фабрикували справи проти нього. Водночас жодна заява керівника підприємства стосовно нападів на нього, намагань викрадення, неправомірних обшуків, лжесвідчень так і залишаються без розгляду з боку правоохоронних органів.

Колегія судів на чолі з Оленю Фаріоновою, вислухавши доводи сторін, прийняла сторону Сергія Чмир та його адвокатів. В Апеляційному суді не підтримали апеляцію прокуратури Миколаївської області відносно обрання в якості запобіжного заходу домашнього арешту та залишили без змін ухвалу Первомайського міськрайонного суду щодо особистого зобов’язання. Тож сталася перша перемога Сергія Чмир в боротьбі проти безпідставних звинувачень відносно нього.