В Миколаєві відбувся семінар для депутатів від ВО «Батьківщина»

Близько 200 сільських та селищних голів з п’яти областей України, що обрані від «Батьківщини» взяли участь в нараді-навчанні, яка відбулася в Миколаєві.

Як повідомляє прес-служба Миколаївської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», до Миколаєва прибули партійці з Одеської, Херсонської, Вінницької та Кіровоградської областей. Серед запрошених – миколаївські активісти політичної сили та депутати Миколаївської обласної ради.

З вступним словом до присутніх звернувся Перший заступник голови партії, керівник Виконавчого секретаріату партії, народний депутат України Іван Кириленко. Він повідомив, що це вже десята подібна нарада, яку організовує партія для своїх депутатів. «Ми слухаємо вас, ви слухаєте один одного, — таку мету ставимо в ході проведення подібних заходів. На останніх виборах до місцевих рад ми набрали 19,3% голосів. Це дуже високий показник. Після виборів «Батьківщина» зібрала близько 10 тисяч чоловік депутатів всіх рівнів. Ми відчули, що стався не просто приріст, а на 80% оновився депутатський корпус, зрозуміли, що прийшло багато новачків, амбітних людей, які хочуть на місцевому рівні побудувати кращу Україну. Але людей треба навчати. За останні роки багато втрачено з точки зору професіоналізму. Тож навчання кадрів ніхто не відміняв», — відзначив у виступі Іван Кириленко.

З іншого боку, один з лідерів «Батьківщини» не приховував, що політична сила розраховує на дочасні парламентські вибори. А депутати місцевих рад можуть стати потенційними кандидатами у народні депутати України в разі своєї активності в регіонах. Іван Григорович акцентував увагу на найбільш болючих темах для країни, над вирішенням яких через законопроекти опікується фракція «Батьківщини» у Верховній Раді. В першу чергу, — питання децентралізації, з приводу якого у партійців інша від офіційної думка. ««Ми беремо досвід Польщі, але «забуваємо», що там 8 років об’єднували сільські громади і ще 8 років об’єднували повіти, а потім дивилися, як вони гармонують з воєводствами. У нас же термін – не 8 і не 16 років, а 16 місяців. Польща отримала величезну підтримку за рахунок бюджету вирівнювання з Європейського союзу: тільки на ремонт доріг була виділена сума, що дорівнює річному бюджету України. А ми об’єднуємо громади по бездоріжжю». На думку нардепа, процес відбувається в прискореному темпі, що призводить до знищення села. До знищення села призводять й агрохолдінги. На думку депутата, Україна повинна робити основну ставку не на агрохолдинги, які знищують чорнозем, вирощуючи зерно і соняшник, та не сплачуючи до місцевих бюджетів, а на невеликі сімейні ферми, які виробляють основні продукти харчування.

Перед депутатами виступив голова Миколаївської обласної парторганізації «Батьківщина», перший заступник голови Миколаївської обласної ради Михайло Соколов. Він повідомив, що на Миколаївщині партія представлена потужним депутатським корпусом у кількості 198 народних обранців, що свідчить про довіру виборців. За результатами соціологічних опитувань сьогодні в Миколаївській області «Батьківщина» займає першу позицію. Він доніс до сільських, селищних голів позицію лідера партії Юлії Тимошенко відносно необхідності системних конституційних перетворень в країні, аби нарешті унеможливити протистояння між президентом та урядом. «Якщо ми мудро очолимо процес перетворень, то Україна буде в Європі, а «Батьківщина» у владі. Для цього ми маємо на дострокових парламентських виборах перемогти по кожному округу».

Нарада відбулася у формі діалогу, в ході якого спочатку найболючіші проблеми регіонів озвучили представники територіальних громад. Згодом вони отримали відповіді від експертів, які прибули до Миколаєва разом із І.Криленком. Так, сільські та селищні голови гостро піднімали питання про децентралізацію, яку не вважають добровільним об’єднанням громад; наполягали на необхідності скасувати такі органи, як райдержадміністрації; пропонували надати землі та інші природні ресурси, що знаходяться поза межами населених пунктів, у розпорядження місцевих громад; радили внести зміни до законопроектів. Відповіді на запитання та свої коментарі надали експерти національного рівня. З питань тарифів на газ для сільського населення виступив народний депутат трьох скликань, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко; питання децентралізації висвітлив радник Юлії Тимошенко Олег Дмитрієв; колишній заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук розповів про окремі питання бюджетної та соціальної політики.

Думку щодо необхідності проведення подібних нарад-навчань підтримали всі учасники заходу. Зустріч пройшла в конструктивній діловій обстановці.

DSC_0571DSC_0600DSC_0606DSC_0614DSC_0619DSC_0645DSC_0646DSC_0649DSC_0655DSC_0662