Юлія Тимошенко: «Медична реформа» влади призведе до скорочення лікарень та медпрацівників

«Батьківщина» не буде голосувати за так звану медичну реформу, яка призведе до скорочення закладів охорони здоров‘я та медичних працівників.

Про це лідер фракції Юлія Тимошенко заявила під час розгляду урядового законопроекту №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

«Той, хто проголосує за цю «медичну реформу» буде нести персональну відповідальність за тотальне скорочення медичного персоналу і тотальне скорочення лікарень», – наголосила політик.

За словами Тимошенко, те що пропонується урядом, – це не реформа, а антиреформа, адже передбачається «приховане, тонке знищення двох третин мережі медичних закладів».

Лідер «Батьківщини» також упевнена, що влада вводить суспільство в оману збільшенням зарплат медичним працівникам, адже на реалізацію так званої медреформи потрібно приблизно 180 млрд. гривень, а в проекті бюджету на наступний рік закладено лише 64 млрд. гривень: «Це означає, що дві третини працівників закладів системи охорони здоров’я будуть звільнені».

Юлія Тимошенко нагадала, що проти цієї так званої медичної реформи виступили медичні профспілки та фахівці, а голова профільного Комітету парламенту Ольга Богомолець взагалі була відсторонена від основної доповіді цього закону.

Як звернула увагу лідер фракції, суть цієї так званої медреформи одна: «З усіх місцевих бюджетів заберуть усі гроші, як виділялися на охорону здоров’я й будуть зводити їх в єдиний котел, щоб потім в ручному режимі розподіляти».

Парламентар повідомила, що фракція «Батьківщина» внесла альтернативний законопроект №7065 та наполягає на його ухваленні.

Окрім цього, перший заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв зауважив, що медична реформа не потребує створення якогось додаткового центрального органу: потрібно залишити міністерство охорони здоров’я як орган, який відповідає за політику в цій сфері.

Народний депутат також висловився категорично проти скорочення видатків на медицину.