Юлія Тимошенко: Ми вимагаємо публічного розгляду і затвердження меморандумів з МВФ

«Батьківщина» виступає з ініціативою публічного розгляду та затвердження в парламенті текстів меморандумів з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема, з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко на брифінгу за підсумками Погоджувальної ради лідерів парламентських фракцій та комітетів.

За її словами, «Батьківщина» вносить відповідний законопроект.

«Спочатку публічна презентація, потім обговорення у Верховній Раді, потім прийняття проекту Верховною Радою і тільки після цього – підписання президентом, прем’єр-міністром та головою НБУ. Треба припинити цей абсолютно хибний шлях, коли меморандуми з МВФ є утаємниченими документами», – наголосила Тимошенко.

При цьому вона зазначила, що «Батьківщина» вимагає від прем’єр-міністра та голови НБУ термінового звіту в парламенті про зміст меморандуму з МВФ.

«Меморандум з МВФ, запропонований президентом, урядом та головою НБУ, є абсолютно недопустимим. Вони хочуть продати сільськогосподарську землю, а це означає – забрати у країни останній ресурс, останній резерв нашого життя, остаточно знищити фермерство. Так само вище керівництво держави запропонувало підвищити податок на пенсії. Також влада України пропонує тотальні скорочення в галузі оствіти та охорони здоров’я», – пояснила Юлія Тимошенко.

Політик також запевнила, що не відповідає дійсності інформація про те, що розгляд питання щодо кредиту МВФ відкладено в зв’язку з блокадою торгівлі з окупованими територіями.

«Нам стало відомо, що питання щодо  надання нам кредиту, розгляд якого планувалось на 20 березня, зняте в зв’язку з корупцією в Україні», – зауважила народний депутат.

Водночас лідер «Батьківщини» висловила переконання, що Україні потрібна якісна співпраця з МВФ.

Нагадаємо, «Батьківщина» вже вимагала негайно провести в парламенті слухання щодо Меморандуму з МВФ, який планує підписати влада. А звітувати про це, на переконання Юлії Тимошенко, повинен прем’єр-міністр Володимир Гройсман або міністр фінансів Олександр Данилюк.