Юлія Тимошенко: Новий економічний курс – це ставка на інтелект, а не сировину

Лише переключившись із сировинної стратегії на інтелект, Україна стане цивілізованою і сильною державою.

Про це Юлія Тимошенко пише на своїй сторінці у Facebook.

На думку лідера «Батьківщини», найжахливішими цифрами в поточній статистиці є не інфляція, не темпи падіння виробництва і навіть не рівень корупції на митниці. Це «сезонні хвороби» національної економіки, за політичної волі вони лікуються доволі оперативно, переконана політик.

«Для мене найстрашніша цифра – 3%. Три відсотки – це та частка в структурі українського ВВП, що припадає на послуги з високим інтелектуальним компонентом. Це – ганебно! Це не тільки в десятки разів менше, ніж у розвинених країнах (Сінгапур – 75,2%, Ізраїль – 69,6%, Естонія – 68,8%). Це взагалі – один з найнижчих показників у світі. З такою часткою інтелектуального вмісту у ВВП  країни не те що не розвиваються, а навіть не живуть довго», – впевнена Юлія Тимошенко.

Запропонований Новий економічний курс покликаний створити умови, за яких інтелектуали залишатимуться працювати в Україні, а шлях від винаходу до його реалізації в реальну економіку буде найкоротшим. Програма Юлії Тимошенко передбачає розробку Національної інноваційної стратегії та створення вітчизняної інноваційної екосистеми.

Також буде засновано Міністерство інноваційного розвитку – не бюрократична структура радянського типу, а управлінський центр нового покоління – постійно діючий Brainstorming.

«Парадокс в тому, що у нас багато і дуже багато обдарованих людей з високим інтелектом і цілою низкою інноваційних проектів. Однак ці люди працюють сьогодні в Кремнієвій долині, у Каліфорнії, у КБ китайських провінцій та комп’ютерних фірмах Європи… У нас їм нічого робити. У нас замість «кремнієвих долин» – вирубані карпатські полонини та бурштинові шахти на Рівненщині та Житомирщині», – пояснила лідер «Батьківщини».

У нинішньому світі, переконана Тимошенко, навіть маленька інтелектуальна знахідка приносить сплеск ВВП, якого ніколи не дасть реалізація сировини. Для того, щоб зрозуміти перевагу втіленого в життя інтелекту над сировинною економікою, достатньо просто порівняти доходи компанії «Apple» та українського бюджету – 229 млрд доларів на рік проти 112 млрд.

«Відродження нової України обов’язково почнеться з відродження національного інтелекту. Це наш пріоритет номер один!» – наголосила Юлія Тимошенко.