Юлія Тимошенко: Президент має понести відповідальність за розгін блокади на Донбасі

«Батьківщина» вимагає, щоб перша особа нашої держави, яка дала наказ розправитися з учасниками блокади на Донбасі, понесла за це відповідальність.

Про це лідер фракції Юлія Тимошенко наголосила сьогодні під час свого виступу з трибуни Верховної Ради України.

«Торгівлю на крові блокували не лише ветерани АТО, її блокувала вся Україна, яка не погоджується з тим, що влада не припиняє війну, а заробляє на ній!» – обурено наголосила вона.

Саме тому фракція «Батьківщина» вимагає відповідальності першої особи держави, яка дала розпорядження розправлятися з АТОшниками-учасниками  блокади.

Лідер фракції наполягає на негайному ухваленні закону про окуповані території, а також закликає людей «підтримати припинення торгівлі з окупованими територіями».

«Або звільняємо Україну, або даємо корумпованій владі можливість використовувати війну для власних цілей і ніколи її не завершувати», – обурено наголосила Юлія Тимошенко.

Вона також звернула увагу на правовий аналіз екс-судді Конституційного суду Віктора Шишкіна, який, посилаючись на статтю 8-біс Римського статуту Міжнародного кримінального суду, зазначив: «Лінія фронту не може перетинатися зацікавленими особами з метою торговельної діяльності, постачання матеріалів, обладнання, сировини чи товарів».

«Саме це робила українська влада – порушувала Римський статут! І саме тому не ратифікується Римський статут в цій залі, бо вони хочуть заробляти на війні, а не боротися з нею і не припиняти її», – зауважила лідер «Батьківщини».

Окрім того, парламентар звернула увагу на те, що згідно зі ст.17 ч.1 Конституції України «захист суверенітету є обов’язком кожного громадянина, а не лише держави, і, якщо посадовці або органи влади не виконують своїх функцій по захисту України, то це зобов’язані робити громадяни».

«Наші ветерани АТО, наші добровольці, які блокували торгівлю на крові, – вони таким чином захищали Україну! А злочинцями є влада, яка реально заробляє гроші на смерті», – підсумувала Юлія Тимошенко.