Юлія Тимошенко: Завдання нової Конституції – захистити судову систему від політичних впливів

Суди ухвалюватимуть справедливі рішення лише тоді, коли керуватимуться законом, а не політичною доцільністю. Саме тому завдання Нової народної Конституції – зробити суди по-справжньому незалежними, а суддів – відповідальними за свої рішення.

Про це лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко наголосила під час презентації концепту Нової  народної Конституції, яка відбулась у Києві 24 серпня.

«Усю судову систему необхідно від’єднати від політичного класу і всіх гілок влади – парламенту, президента й уряду. Призначення суддів на адміністративні посади – це все має бути відділено від політики», – наголосила лідер партії.

Юлія Тимошенко зазначила, що  мирових суддів і суддів першої інстанції має обрати громада. Кандидати на посаду судді матимуть можливість брати участь в дебатах та будуть позбавлені можливості реклами. Також має бути передбачений механізм відкликання суддів громадами.

Окрім цього, політик розповіла, що претенденти на посаду судді в апеляційних та касаційних установах повинні мати 10-річний стаж бездоганної роботи. Вони отримуватимуть посаду за чергою в національному реєстрі. Формуванням Конституційного суду, за її словами, має займатися Національна асамблея самоврядності.

Контроль за діяльністю суддів, пояснила лідер «Батьківщини», здійснюватиме «суд на суддями» – Палата честі, яка формуватиметься за принципом суду присяжних з фахівців з юридичною освітою на 2 місяці з відривом від основної роботи із збереженням зарплати на основному місці роботи.

Невеликий термін перебування в Палаті честі стане запобіжником для злиття її представників з корупційною системою, переконана Тимошенко. Розгляд справ в Палаті честі відбуватиметься в письмовому режимі за аналогією з роботою ЄСПЛ.

«Ми запропонували створити унікальний інструмент – Палату честі. Усі сторони судового процесу у разі порушення судової процедури матимуть змогу подати відповідне письмове звернення до Палати честі, і отримати відповідне рішення в письмовому вигляді», – пояснила вона.

За запропонованою концепцією Палата честі може давати згоду на арешт суддів та ініціювати порушення в Державному бюро розслідувань кримінальних справ за злочини проти правосуддя, або може відсторони суддю на певний період від роботи.

«Це – постійний фільтр для недоброчесних суддів, які порушили присягу. Палата честі – це унікальний інструмент, який допоможе почистити судову систему. Якщо з’явиться такий фільтр як Палата честі, то ми зможемо поставити судову систему на місце», – підсумувала Юлія Тимошенко.